31 mei 2005

How do I control how Internet Explorer opens a document from the internet or an intranet?

Je kent het wel: je opent een Office-document (of eigenlijk: wat voor bestand dan ook) in IE en vervolgens gebeurt er iets wat je eigenlijk niet wilt: ofwel opent een Word-document in IE terwijl je eigenlijk Word wilde openen of juist andersom enz enz...

Dit gedrag heeft alles te maken met de registry values "Confirm open after download" en "Browse in same window" settings voor de betreffende file extension. De eerste regelt het al of niet vragen van IE of je het bestand wilt openen of opslaan, de tweede bepaalt of het bestand in IE moet worden geopend of in de native application.

Voor een uitleg hoe dit met Word in z'n werk gaat, zie
How do I control how Internet Explorer opens a document from the internet or an intranet? Voor een REG-file die de settings voor alle Office-programma's zodanig zet dat ze altijd in hun native application openen, zie Office Documents opening in IE.

Na nog wat verder uitzoekwerk, blijkt het volgende: in HKEY_CLASSES_ROOT wordt per bestandstype bijgehouden wat ermee moet gebeuren wanneer een dergelijk bestand in de browser wordt geopend. Zo is er een key HKEY_CLASSES_ROOT\Word.Document.8 (de 8 heeft te maken met de Office-versie, er is bijv. ook Word.Document.6 voor oudere Office-versies; hoe dat precies zit staat hier), waarin het gedrag voor .DOC-bestanden wordt geregeld. Per registry key zijn er twee REG_DWORDs die van belang zijn, te weten:
EditFlags, deze komt overeen met "Confirm Open After Download", en
BrowserFlags, deze komt overeen met "Browse In Same Window".

Door deze vlaggen een bepaalde waarde te geven, kan het gewenste resultaat worden bereikt. Een en ander werkt als volgt:
REG_DWORD BrowserFlags:
* value 0x00000000 = bestand in browser openen
* value 0x00000008 = bestand in applicatie openen
REG_DWORD EditFlags:
* value 0x00000000 = vraag om Openen/Opslaan
* value 0x00010000 = vraag niet om Openen/Opslaan, open rechtstreeks

Microsoft KBA's hierover: BrowserFlags en EditFlags.

By the way, dit lost een probleem op wat al langer op mijn eigen systeem speelde. Bij het downloaden van .ZIP-files, heeft mijn IE ooit besloten dat die .ZIP-files gelijk maar geopend moesten worden. Dus geen vraag waar het bestand op te slaan, direct openen. Reuze irritant. Is door bovenstaande ook opgelost ;-)

Geen opmerkingen: